top of page
Vyhledat
  • Petra Janigová

Využijte korona pauzu ve svůj prospěch!

Koronakrize nemusí do vašeho podnikání přinést jen ty nejčernější scénáře. Zkuste tuto neplánovanou pauzu využít ve svůj prospěch a získejte náskok před konkurencí.


Koronavirus zasadil turismu a cestovnímu ruchu pořádně tvrdý úder. Některé provozy se vzpamatovávají rychleji, jiné pomaleji a některé pandemie definitivně položila. Pokud patříte mezi ty šťastnější či šikovnější, kteří svůj byznys udrželi nad vodou, gratulujeme, máte napůl vyhráno. Ta druhá polovina bude záležet i na vás a na tom, jak se s koronakrizí popasujete.


Možná že vaše apartmány už déle zejí prázdnotou a pohled do vašeho rezervačního systému není vůbec růžový. Dobrou zprávou je, že to tak nebude věčně a spíše než na všechna negativa, byste se měli zaměřit na budoucnost. Doba pokoronavirová je za dveřmi, tak se na ni dobře připravte. A nejen co se týče koronavirových opatření. Určitě dobře víte, kde vás tlačí bota, co by se dalo vylepšit, nebo co už déle plánujete a odkládáte na neurčito. Tak přesně teď je ten správný čas. Zapněte počítač, vyhrňte si rukávy a investujte svůj volný čas do sebe a svého podnikání.


1. Buďte sociální


Nemyslíme teď, že se máte více setkávat a socializovat se svými zaměstnanci či hosty. I když ani to nebude na škodu. Na mysli máme online socializaci. Určitě máte svou internetovou stránku, pravděpodobně jste na Booking a dalších rezervačních portálech, možná si platíte reklamu a někdy dávno jste si vytvořili i facebookovou stránku. Ale ruku na srdce, kdy naposledy jste tam i něco přidali?


Ať už se vám to líbí, nebo ne, sociální sítě jsou v současnosti nedílnou součástí každého jednoho byznysu. Klasická reklama dnes už nefunguje tak jako kdysi, její místo zabraly Facebook, Instagram, LinkedIn, Google a další. Právě první dvě hrají prim na Slovensku, když nejste na Facebooku a (stále více i) na Instagramu, jako byste ani nebyli. Vytvořit si účet je ta nejjednodušší část, klíčové bude, abyste se o své profily i starali. Pravidelně. Poctivě. Že nevíte, jak začít? Hledejte pomocí Google, kupte si knihy, inspirujte se u těch nejlepších. Opravdu to není raketová věda, chce to jen trochu času (který máte) a odhodlání. Studujte, Vymýšlejte, zapisujte si, udělejte nové fotky a hlavně - buďte online.


2. Oživte interiér, vylepšete exteriér




Už déle přemýšlíte nad nějakou změnou? Možná vaše recepce zoufale potřebuje nový design, nebo jste měli v plánu vylepšit zařízení apartmánů, či konečně něco udělat s vaší zahrádkou. Pokud jste větší či menší předělávky neustále odkládali na neurčito, nyní je ten čas! Nemusíte si brát žádnou dovolenou, zavírat provoz a možná zjistíte, že nepotřebujete ani profíky. Využijte, že se vám po hotelu nepotulují davy lidí a pusťte se do toho. Pokud máte k dispozici zaměstnance, nebojte se je také zapojit - uvidíte, že i jim to dobře sedne a vy svůj projekt dokončíte rychleji.


A pokud jste nad žádnou změnou nepřemýšleli, rozhlédněte se - zaručeně se najde něco, co můžete vylepšit. Ne, nemusíte nyní hned stavět přístavbu, vyměňovat okna, či kompletně měnit zařízení pokojů. Časy jsou špatné a velké investice ještě počkají. Zkuste se zaměřit na menší a levnější úpravy - vymyslete jednoduché posezení v zahradě, vytvořte mini terásku, přesuňte nábytek na recepci, přidejte do pokojů nové dekorace, ... vylepšení vůbec nemusí být drahé a v konečném výsledku může vaše ubytování získat čerstvý a zajímavější vzhled.


3. Získejte nové skills

Během nucené koronavirové pauzy můžete kromě svého byznysu, vylepšit i své dovednosti. Určitě se najde něco, na čem byste mohli v tomto čase zapracovat a posunout se zase o něco dál. Možná i sami víte, v čem máte mezery a jaké znalosti by vám pomohly ať už přímo ve vašem podnikání nebo osobním rozvoji.


Například cizí jazyk - pokud nejste zrovna polygot, zaručeně se najde další jazyk, který může být zajímavý i pro váš provoz. Nebo pokulháváte v marketingu? Sociální sítě jsou pro vás španělská vesnice? Chtěli byste se lépe orientovat v ekonomické oblasti? Chtěli byste být lepším lídrem, či lépe řídit svůj tým? Vyberte si něco, co bude pro vás nejen prospěšné, ale bude vás to i bavit. Kupte si online kurz, knihy, sledujte videa, čtěte články, ... možností je nepočítaně. Kdoví, možná nakonec získáte zručnost či znalost, která vás posune vpřed, až před konkurenci.


4. Kráčejte s dobou a přejděte na další level


Něco jsme již zmínili v prvním bodě, ale je toho mnohem víc, čemu se ve svém volném čase můžete věnovat. Samozřejmě, může to být i interiér, zařízení pokojů, snídaňové menu, ale na mysli nyní máme online záležitosti. Jak vypadá vaše webová stránka? Myslete na to, že vaše stránka je jako vaše online vizitka. Chcete, aby byla pěkná, přehledná a poutavá. Přesto má mnoho ubytovacích zařízení weby jako přes kopírák, některé pamatují časy, kdy hotel přivítal své první hosty, jiné by nutně potřebovaly foto update. Zaměřte se na svou stránku a vyšperkujte ji. Zde se opravdu vyplatí nešetřit, najděte si někoho šikovného a zaměřte se na to, aby vaše stránka fungovala a vypadala perfektně. Sami uvidíte, že tato investice se vyplatila.


A pokud budete vytvářet novou stránku, zaměřte se na Google a rezervační portály. Google dnes používá každý, tak se ujistěte, že na něm vypadáte dobře. Na mysli máme firemní profil na Google Maps, který si dokážete vytvořit a spravovat. Zkuste svůj provoz vygooglovat a uvidíte. Sebe i to, co se dá vylepšit. Rovněž si prohlédněte i své profily na rezervačních portálech - upravte popisy, nahrajte aktuální fotky a přidejte i všechna koronavirová opatření, která jste zavedli.



A nakonec - váš vlastní rezervační systém. Pokud již nějaký používáte - gratulujeme! Z vlastní zkušenosti ale víme, že mnoho zejména malých zařízení, rezervace stále spravuje po starém - ručně si je zapisuje, případně tiskne a zakládá. Inu, možná je přesně nyní ten správný čas, abyste přešli na nový level a své rezervace zpracovávali moderně. Pokud se bojíte, že to bude drahé nebo komplikované, vyzkoušejte náš software https://admin.hotelovarecepcia.sk/registracia. Nic za to nedáte, Hotelovou recepci můžete v demo verzi používat 15 dní zcela zdarma.


5. Udělejte velký korona upgrade


Poslední bod je v současnosti neméně důležitý jako předešlé. Ať už jde o úpravu recepce, nové postupy při úklidu, až po změnu rezervačních podmínek, na novou dobu musíte být připraveni. Proto se na toto téma podíváme blíže v některém z našich dalších blogů.



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page